Food,Grenada
Karibisk kvinnokraft i blodet

by
Li Kans

På internationella kvinnodagen frågade jag ett par kvinnor om jobblivet på Grenada. Båda lyfter fram oberoende och företagsamhet. Jag är nöjd över att ha fått en släng av det i mina gener. Även om jag för tillfället är rätt mör efter att ha gått och blivit bloggare och influencer vid 57 haha. Här är dagens content.

Lesslie-Anne beskriver kvinnor på Grenada som självständiga. Hellre ha flera jobb än att vara beroende av en man. Som änka och ensamstående mamma till två tonårsdöttrar vet hon vad hon pratar om. Hon är stolt över att det går så bra för tjejerna.

Business women

Rosemary garvar när jag frågar om grenadiska män är lata. Hon uttrycker sig diplomatiskt: Kvinnorna är definitivt mer aggressiva när det gäller affärer. De är mer vana att ha hand om pengar, rodda en familj och få saker på rull. Det är hennes förklaring till att så många kvinnor startar och driver företag på Grenada idag. Den betalda föräldraledigheten är bara tre månader och nu för tiden när även mormor och farmor förvärvsarbetar lämnas småbebisarna på dagis. Jag tänker att Sverige och skatt är bra. Själv har Rosemary två anställda i sin skönhetssalong som hon driver på ett av öns finaste hotell.

Jag kan intyga att hon är grym på sitt jobb. Både jag och Jakob är sammetslena efter behandlingen ”caribbean glow – the best of two worlds”. Jakob krånglade lite innan och skulle såklart inte ta body scruben men jag tvingade honom och nu är han helnöjd och minst ett kilo lättare. Efter massagen med varma stenar sov jag som en liten gris hela natten. Mycket nöjd eftersom att sova i vanliga fall är min sämsta gren.

Utan spa-besöket hade jag inte pallat åka in till huvudstaden S:t George’s. Pittoresk på bild men ett riktigt jobbigt ställe i verkligheten om du frågar mig. Smala gator, branta backar och allmänt hetsig stämning. I dag lyckades vi i alla fall köra vänstertrafik utan incidenter ända fram till fiskmarknaden.

Veli fixar fisken. Betalar gör vi till mamman

Väl framme kryper det fram att Jakob har jobbat i fiskaffär. Rensarkillen Veli var såklart inte riktigt lika bra som monsieur på att ”byxa” en red snapper. Trots det fick vi med oss en påse fina filéer till middagen och en autentisk upplevelse bland mahi mahis, tonfiskar och hajar.

Lisa som äger ståndet vill inte vara med på bild men det vill Li

Själv känner mig mer hemma på grönsaksmarknaden. Perfekta och snygga ligger de där, tomaterna, gurkorna, löken, bönorna. Solmogna, ekologiska och närodlade. Det är inte billigt och jag vet att det går att pruta lite här men jag gör det inte. Nu när jag har min egen trädgård vet jag hur otroligt mycket tid och arbete det ligger bakom varje kilo. För att stötta Selma och Lisa och de andra kvinnorna i deras företagande betalar jag mer än gärna vad det kostar.

Så snyggt

blog comments powered by Disqus